Ambassadørene1.jpg
Fra venstre Geir Arne Hage­land, Thomas Jacobsen, Jon Henrik Larsen og Sally Kamara (ikke med på bildet) er ambassadører for Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Foto: Videofabrikken

- Fagfeltet er kunnskapssvakt og mangler prestisje, erkjenner seniorrådgiver Jakob Djupvik i Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser.

Tung og tydelig - Målet for vår kompetansetjeneste er å bli en tung og tydelig aktør på områ­det. Da må vi ha tett kontakt med målgruppa, og alliere oss med de som kan bli sett og hørt, sier han. Kompetansetjenesten har ikke i utgangspunktet mange oppfat­ninger om hva ambassadørene skal sette fokus på. - Det skal ambassadørene selv bestemme, sier Djupvik, før han overrekker et innrammet ambassadørbevis. - Heng det på toalettet eller et annet sted der dere synes det skaper mest trøkk, fleiper han.

Sally Kamara (19) er student i Stavanger, og skal bli filmregissør. Hun kommer opprinnelig fra Sierra Leone, hvor hun som toåring ble skutt i ryggen og lammet fra hoftene og ned. Hun var ikke på konferan­sen, men tok publikum med storm via en videohilsen. - Jeg vil gjerne være en slags mentor for unge med funksjonsnedsettelser. Jeg husker hvordan det var å være ti-tolv år og mangle forbilder. Funksjonshemmede må ikke godta en masse begrensninger som andre har skapt. Jeg vil formidle til de unge at de faktisk kan gjøre det de har lyst til, sier Sally Kamara.

Jon Henrik Larsen (29) fra Sjøvegan er mediegründer, redaktør for Salangen Nyheter og høytfungerende autist. Han fyller staben med folk som har livserfaring og øye for bittesmå, hyggelige nyheter. – Det er bare et pluss om de har et handikap. Det er viktig at folk med funksjonsnedsettelser blir synlige. Vi må se menne-skets positive sider, selv om de har en svakhet. Som ambas­sadør vil jeg gjerne selv være et eksempel, sier han.

Geir Arne Hageland (42) fra Dovre ble kjent for det norske folk da han var med Lars Mon­sen på “Ingen grenser”-tur. Han driver sitt eget selskap Funkiba­tor, som primært tilbyr turer og foredrag. Han vil gjerne få fram flere gründere med funksjonsnedsettelser. – Jeg arbeider etter mestringsfilosofien “våg å leve”. Vi må ha tro på oss selv, ta ansvar for oss selv, ha kjærlighet til det vi gjør, ta en offensiv posisjon og la oss inkludere, sier han.

Thomas Jacobsen (27) fra Fredrikstad driver idrett på full tid og er på reisefot 200 dager i året. To ganger har han opplevd å bli lammet av idretts-skader, først i 2008 som eliteseriespiller i innebandy, senere i 2011 som kaptein på kjelkehockeylandslaget. Som sitski-alpin­ist ønsker han å ufarliggjøre idrett som arena for funksjonshem­mede. - Den største risikoen man tar i livet, er å ikke risikere noen ting, sier han.