Aktivitetsoversikt vår/sommer 2021


April 2021

Gjøremål

Hvem

Start

Sluttført

Innhold

Nyhetsbrev 3/21

Emil/prosjektledelsen

 

08.04

Utsendelse til nettverket

Tilbakemelding, fokusgruppeintervju, Horten

Prosjektledelsen/Horten

 

12.04

Resultat av intervju-analysen

Tilbakemelding på spørreskjemaspørsmål

Alle

10.04

23.04

Spørreskjema undersøkelsen

Prosjektmidler for 1. tertial 2021

(Se Nyhetsbrev)

 

 

Økonomi-info

Mai 2021

Gjøremål

Hvem

Start

Sluttført

Innhold

Fokusgruppeintervjuer/Stjørdal

Prosjektledelsen/Stjørdal

12.05

12.05

Fokusintervju Barn & unge

Fokusgruppeintervjuer/Stjørdal

Dag/alle + Stjørdal

19.05

19.05

Fokusintervju Foreldre

Fokusgruppeintervjuer/Stjørdal

Dag/alle + Stjørdal

26.05

26.05

Fokusintervju Tjenesteytere

Juni 2021

Gjøremål

Hvem 

Start

Sluttført

Innhold

SWOT – analyse/Stjørdal

Dag/Stjørdal

02.06

02.06

Gjennomgang m/tjenesteytere – fra alle sektorer som har medansvar for målgruppen

Webinar - Status for prosjektet

Alle

16.06

16.06

Digitalt webinar

Nyhetsbrev 3/21

Emil/Prosjektledelsen

20.06

 

Utsendelse til nettverket

Tilrettelegging for utsendelse av spørreskjema

Sintef

01.04

01.06

Avklare hvordan utsending skal gjøres likt i alle fire kommuner

Godkjenning fra NSD  

Halvårsrapport

Alle

Uke 25

Uke 28

Rapport til NFR og VHSS

Rapporter, faglige oppdateringer m.m.


Tjenestetilbudet til sårbare barn og unge

Statusrapport 12 fra Koordineringsgruppen for tjenestetilbudet til sårbare barn og unge ble lagt fram like før påske. Rapporten har samme budskap som i de foregående: Barn og unges tilbud og tjenester må skjermes og smittevernstiltak må være forholdsmessige. Det pekes på flere områder der det er grunn til bekymring:

  • Tjenestenes evne til å gjennomføre fysiske møter med barn og unge er påvirket i negativ retning.  Det samme er evnen til å samarbeide med andre tjenester.

  • Mange barn og unge med behov for tilrettelegging og rett til spesialpedagogisk hjelp har i lange perioder ikke fått oppfylt sine rettigheter.

  • Det er en økning i omfang og alvorlighetsgrad i psykisk uhelse hos barn og unge.

  • Det er indikasjoner på at flere barn og unge utsettes for vold, overgrep og negativ sosial kontroll.

  • Det ser ut til at særlig sårbare grupper som barn med funksjonsnedsettelser og barn med foreldre som sliter med rus eller psykiske lidelser er særlig utsatt.

Les mer: - Vi må akseptere noe smitte for å skjerme barn og unge (bufdir.no)

Fullføringsreformen - med åpne dører til verden og fremtiden

I Stortingsmelding 21 (2020/2021) som ble lagt frem 26 mars nevnes tre grunner til at vi trenger en fullføringsreform for å sikre en inkluderende, rettferdig og god utdanning og fremme muligheter for livslang læring for alle (jfr. FNs bærekraftsmål):

  • Å fullføre VGO gir ungdom og voksne frihet til å velge sin vei videre i livet. Hvis flere fullfører VGO, betyr det at flere kan stille på samme startstrek, med like muligheter for å skape seg gode liv. Det er den viktigste grunnen til at vi trenger en fullføringsreform, og til at regjeringen har som mål at ni av ti skal fullføre og bestå VGO i 2030. Elevene som starter i VGO nå, har med seg andre erfaringer og lever i en annen virkelighet enn ungdom på 90-tallet, men skolen har ikke vært gjennom den samme store endringsprosessen.
     
  • I Meld. St. 14 (2019–2020) Kompetansereform – Lære hele livet (Kompetansemeldingen), slås det fast at de raske endringene og de nye kompetansebehovene gjør at vi må innrette utdanningssystemet på en annen måte enn i dag. Utdanningstilbudene må kunne tilpasses både den enkeltes livssituasjon og raskt skiftende behov i samfunnet. 
     
  • Den tredje grunnen til at vi trenger en fullføringsreform, er at det har blitt stadig vanskeligere å klare seg i arbeidsmarkedet uten VGO. Andelen unge i alderen 20–29 år med bare grunnskole som verken var i jobb eller utdanning, har økt med ti prosentpoeng fra 2008 til 2017. Veien til myndiggjøring, arbeid og deltagelse i samfunnet går gjennom utdanning og kunnskap. Å ha et arbeid og å være inkludert i et felleskap er en del av det som skal til for å skape et godt liv for de fleste mennesker. Økt arbeidsinnsats sammen med høy kompetanse i arbeidsstyrken gir også høyere økonomisk vekst og mer velferd. For den enkelte vil det å komme i jobb bety en stabil inn-tekt og økt livskvalitet. FNs bærekraftsmål tar særlig sikte på å inkludere flere unge og personer med nedsatt funksjonsevne i arbeidslivet. Mobilisering av arbeidskraft må skje på mange felt og i mange grupper, og ungdom skal stimuleres til å komme raskere inn i arbeidslivet.

Økonomi 2021


 Økonomi 1 tertial 2021

  • Den enkelte kommune vil få et tilskudd på 45 000 kroner for deltakelse i prosjektet i 2021. I tillegg vil Stjørdal få tilført et engangsbeløp etter gjennomførte fokusgruppeintervjuer. 
  • Tilskuddet for første tertial i år på kr. 15 000 er nå klar til overføring

 

Dette nyhetsbrevet er ment å gi oppdatering om utviklingen i prosjekt «Deltakelse og kvalitet». Samtlige deltakere og medarbeidere skal, med jevne (og ujevne) mellomrom, komme med oppdateringer i dette nyhetsbrevet - fra sine ståsted. Redaktør er sosialøkonom Emil Hansen som primært er ansvarlig for redigering av nyhetsbrevet og ukentlig utsendelse.

Logoer til alle deltakere i prosjektet