Vi er nå halvveis i datainnsamlingen i Fase 1 av prosjektet. Datamaterialet vi har fått gjennom fokusgruppeintervjuene i 2 av de 4 kommunene gir oss en dypere innsikt i hvordan situasjonen er i kommunene, sett fra ulike synsvinkler. De første funnene fra fokusgruppediskusjonene vil bli presentert på webinaret 16. juni og sendt ut til deltakerne for videre diskusjon slik at vi kan få en godt bearbeidet tolkning av det vi har funnet. I Fase 2 av datainnsamlingen vil resultatene fra Fase 1 bli brukt som grunnlag for å utvikle et sett med indikatorer som er ment å gi kommunene verdifull informasjon om hva barn og unge med funksjonsnedsettelser gjør, hvor og hvor mye de deltar, og i hvilken grad de er inkludert sosialt i sitt nærmiljø. Denne fasen vil gi data som vi kan bruke til å lage en deltagelse/inkluderings-profil for den enkelte kommune og for de fire kommunene samlet. Dette skal kommunene bruke i prosjektets Fase 3 til å vurdere om eksisterende tjenester/innsatser gir den nytten som de er tiltenkt, om innsatsen fungerer bra eller dårlig, om noe må justeres, eller om det er nye tiltak som må settes inn.

Vi ønsker å gjøre datainnsamlingen i Fase 2 blant barn og unge ved bruk av mobiltelefon/pc/nettbrett. For den videre planleggingen er det viktig for oss å få oppfatninger fra kommunene om hvordan dette best kan gjennomføres. Noe spørsmål som trenger avklaring og som vi kommer tilbake til, er:

  • Vil det være vanskelig å bruke mobiltelefon/pc/nettbrett for å kommunisere med barn og unge i målgruppen?

  • I hvilken grad må datainnsamling skje gjennom involvering av foreldre/pårørende?

  • Hvordan skal vi eventuelt klare å skille mellom de som kan fylle ut spørreskjema selv og de som må ha hjelp av foreldre/pårørende?

  • Hvordan skal informasjon om undersøkelsen legges fram for barn og unge og foreldre?

  • Hvordan får vi tak i målgruppen?

  • Hva slags tiltak er nødvendig for å sikre at så mange som mulig besvarer undersøkelsen? Innholdet i undersøkelsen (indikatorene) vil bli utviklet i samarbeid med dere/kommunene høst 2020/vår 2021.

NY MEDARBEIDER


Marit Støylen

Tjenestedesigner Marit Støylen

Marit er tjenstedesigner med mastergrad i design fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Før hun startet i SINTEF og i dette prosjektet, jobbet hun med å skape gode brukeropplevelser for aktører som Posten Norge, Ruter og Bufdir. Marit har mye erfaring med kvalitativt innsiktsarbeid og å formidle brukerens stemme. Marit jobber og bor i Oslo og vil presentere seg nærmere på webinaret 16.6.

 

FORSKNINGSRAPPORTER, FAGLIGE OPPDATERINGER m.m.


Livskvalitet - anbefalinger for et bedre målesystem

Omslagsbilde til rapport om Livskvalitet og anbefalinger for målemetoder

Denne rapporten om måling av befolkningens livskvalitet presenterer konkrete anbefalinger for måling av livskvalitet i Norge. Hensikten er å bidra til en standardisert og nyansert verktøykasse for måling av subjektiv og objektiv livskvalitet. Rapporten gir både anbefalinger om måleverktøy for helhetlig måling (egen livskvalitetsundersøkelse) og et minimumsbatteri av spørsmål som kan benyttes i undersøkelser som ikke alene fokuserer på livskvalitet, eller som er av mindre omfang, men hvor en ønsker å dekke sentrale komponenter av livskvaliteten. Rapporten gir også en vurdering av hvordan nasjonale undersøkelser bør gjennomføres.

Last ned rapporten her: Livskvalitet – Anbefalinger for et bedre målesystem.pdf

Mange aktiviteter blir avlyst


Som et innspill til regjeringens koordineringsgruppe som vurderer tjenestetilbudet til sårbare barn, har Bufdir undersøkt hvordan covid-19-pandemien påvirker tilbudet av sommeraktiviteter til barn og unge. Kartleggingen viser en kraftig nedgang i kommunenes og de frivillige organisasjonenes planlagte gruppeaktiviteter for barn og unge sommeren 2020 sammenlignet med 2019. Halvparten (49 %) av aktørene planlegger færre aktiviteter, og flere avlyser sommertilbudene helt (19 %). Noen få av de store aktørene øker sine aktiviteter, og dette kan veie opp noe.


Dette nyhetsbrevet er ment å gi oppdatering om utviklingen i prosjekt «Deltakelse og kvalitet». Samtlige deltakere og medarbeidere skal, med jevne (og ujevne) mellomrom, komme med oppdateringer i dette nyhetsbrevet - fra sine ståsted. Redaktør er sosialøkonom Emil Hansen som primært er ansvarlig for redigering av nyhetsbrevet og ukentlig utsendelse.

Logoer til alle deltakere i prosjektet