Veilederen har som formål å sikre at pårørende til mennesker med psykiske vansker får nødvendig informasjon, støtte og avlastning og at deres kunnskap og erfaringer anerkjennes og benyttes i pasientbehandlingen.

Veilederen tar utgangspunkt i hva som vurderes som god praksis overfor pårørende, og understreker betydningen av gode arbeidsrutiner som sikrer et systematisk pårørendearbeid i den enkelte virksomhet.

God kommunikasjon med pårørende er nødvendig for å kunne samarbeide om pasienten. Det forutsetter at helsepersonellet vet hvilke opplysninger de, etter helselovgivningen, kan og skal gi til nærmeste pårørende, og hvilke opplysninger som skal unntas som følge av taushetsplikten.

NB: Denne veilederen er under revisjon. Den reviderte veilederen skal gi diagnoseuavhengige anbefalinger om involvering av pårørende og støtte til pårørende, veiledning i aktuelt lov- og regelverk, tydeliggjøring av ansvarsforhold mellom tjenestenivå og samarbeid med andre tjenester, kunnskaps- og erfaringsgrunnlag, gode eksempler, vertkøy og ressurser.

Last ned veileder i pdfformat.