Lansering av SmartJa (Teknologi gjort enkelt)

Nesten alle bruker smarttelefon eller nettbrett, men ikke alle synes alt er så enkelt! Smartja er utviklet for å gi de som trenger det hjelp. SmartJa er et nettsted om smarttelefoner for alle, inkludert funksjonshemmede og eldre.

Logoen til nettstedet SmartJa - teknologi gjort enkeltSmartJa finnes det framgangsmåter og informasjon om nye produkter, apper og tjenester. Det er sider for både iOS og Android. Det er også en informasjonsside om enklere telefoner (eller produkter med spesielle målgrupper).

SmartJa er et nettsted om smarttelefoner for alle, inkludert funksjonshemmede og eldre. De som trenger hjelp kan selv finne informasjon, men for oss er også de som hjelper andre i gang (fagfolk, lærere, venner, barn, assistenter, ...). en viktig målgruppe. Nettstedet er universelt utformet og skal kunne brukes av flest mulig. Videoer er for eksempel tekstet, vi har tilrettelagt for blinde (som bruker skjermleser) og så videre.

SmartJa er utviklet av Media LT. Bak MediaLT står Morten Tollefsen og Magne Lunde, som begge er blinde. De vet derfor mye om hvor krevende det er å bruke teknologi som funksjonshemmet. MediaLTs hovedfokus er IKT og universell utforming. Siden 1999 har de utviklet nettsider, apper og ledet forskningsprosjekter innen informasjonsteknologi for mennesker med ulike forutsetninger og behov. MediaLT har mye kunnskap om hjelpeteknologi (skjermlesere, forstørring, bryterstyring og så videre). Dette og mye annet er kunnskap de ønsker å dele på smartja.no. Smartja har fått støtte av Kompetanse Norge.

MediaLT gjør begrensninger til muligheter

MediaLT har også lagt ut informasjon om bruk av hjelpeteknologi, og her kan det være mye nyttig også for de som vanligvis ikke trenger spesiell tilrettelegging. Mange tilgjengelighetsfunksjoner for funksjonshemmede er faktisk veldig smarte for alle!

Noen tips om bruk av SmartJa

På hovedsiden finnes artikler som gjelder uansett hvilket operativsystem som brukes. Det er en lenke til en hjelpeside med video som forklarer hvordan nettstedet brukes. Det er også en lenke til Nyttige tips, der vi har samlet artikler som vi tror mange kan ha nytte av.

Velges iOS og Android i menyen kommer brukerne til en side med artikler som er mest relevante for det aktuelle operativsystemet. Under valgene for operativsystem finner brukerne blant annet tips (hvordan operativsystemet brukes) og informasjon som er mest aktuell for mennesker med nedsatt funksjonsevne (syn, hørsel og bevegelse), men, som nevnt vil nok  mange  finne nyttige tips også under emnene for syn, hørsel og bevegelse. Etter hvert vil utviklerne gjerne få på plass enda flere underkategorier.

I hovedmenyen finnes et eget valg for Andre telefoner. Det er telefoner som er laget for spesielle målgrupper eller behov.

I bunnteksten finnes blant annet en lenke til Klippstoff. Det er teknologinyheter som er mer tilgjengelige enn de som finnes i typiske reklamefinansierte nettaviser. MediaLT har altså også et tilbud til de som er spesielt interesserte i teknologi, og som vil lese nyhetene uten for mye støy. Ellers finnes en ordliste og en lenke til de som har bidratt for å lage SmartJa nederst på hver side.

MediaLT har med andre ord laget et nettsted med nyttig informasjon det er krevende å finne på norsk andre steder.

Utviklerne skriver: "Vi er stolte av SmartJa, men alt kan bli bedre! Teknologi utvikles i et rasende tempo, og det er krevende å holde informasjon oppdatert! Vi er derfor veldig interesserte i å komme i kontakt med personer som er interessert i teknologi og har lyst til å gjøre SmartJa enda nyttigere! For dette er først og fremst noe MediaLT gjør for å hjelpe mennesker, og med dugnadsarbeid kan vi få til mye, mye mer!"

Ta gjerne kontakt med

Morten Tollefsen

Tlf: 908 99 305

smartja@smartja.no


Ordforklaring

iOS - Operativsystemet (styringsystemet) til iPhone og nettbrett fra Apple, iPad

Android - Operativsystemet til alle telefoner og nettbrett som IKKE kommer fra Apple, f. eks. Samsung, Sony, Nokia, Doro, Huawei etc.

Tilbake til toppen