Stikkord

Velg stikkord
Velg stikkord

fritid

Illustarsjon med norgeskart som viser de fire helseregionene i Norge over illustrasjon av nettverk

NKBUF – overgang fra nasjonal kompetansetjeneste til nasjonalt nettverk

21. desember 2023

1. januar 2024 ble NKBUF omorganisert til Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for barn og unge med funksjonsnedsettelser. Vi vil fortsatt bruke forkortelsen NKBUF.

Ingressbilde til artikkel om digitalt ledsagerbevis. Bildet viser en telefon som viser det digitale ledsagerbeviset.

Digitalt ledsagerbevis

02. november 2023

I januar 2024 kan kommunene tilby sine innbyggere digitale ledsagerbevis. 

Bilde fra feriested i Syden

Ferie for alle

I forskningsprosjektet «Ferie for alle» er det et mål å finne svar på hvordan vi kan tilrettelegge for at flere med omfattende ledsagerbehov får mulighet til å reise på ferie som andre i vårt samfunn. Vi har i Norge lite forskning på dette feltet. Vi har også lite kunnskap om hva brukergruppen selv, deres pårørende og tjenesteytere i kommunene tenker om ferie. Vi har heller ikke forskning og faglitteratur som tematiserer tilrettelegging og gjennomføring av ferietilbud overfor personer med omfattende ledsagerbehov.

Ingressbilde til artikkel om NOU 2023: 1

NOU 2023: 13

På høy tid — Realisering av funksjonshindredes rettigheter

11. mai 2023

Likestillings- og mangfoldsutvalget har utredet situasjonen til funksjonshindrede i Norge. De har utarbeidet en rekke anbefalinger og forslag til tiltak som vil fremme likestilling, hindre diskriminering, og bidra til at også funksjonshindredes menneskerettigheter blir ivaretatt.

Ingressbilde til artikkel om den nye nettsiden til Drop-IN metoden

Ny nettside for Drop-IN metoden

10. mai 2023

Det er blitt laget en ny nettside for Drop-IN metoden. 

Ingressbilde til artikkel om den nye nettsiden til Fritid med Bistand

Ny nettside til Fritid med Bistand

10. mai 2023

Metoden Fritid med Bistand har fått ny nettside.

Ingressbilde til artikkel om unge gamere

Frokostseminar

Hvordan hjelpe sårbare unge gamere?

08. mars 2023

Hjelpeapparatet har etter hvert begynt å ta i bruk gaming som verktøy for å hjelpe ungdom som står utenfor skole og sosialt liv. Hvordan sørger vi for at erfaringene som skapes, resulterer i god praksis?

ALLEMED konferansen 2023

ALLEMED-konferansen 2023

09. januar 2023

ALLEMED ved Nasjonal dugnad mot fattigdom og utenforskap blant barn og unge inviterer til den årlige ALLEMED-konferansen! I år er datoen 16. februar kl.09.00-14.30.

Fotografi av tre barn i som sitter på et skateboard og ler

Tilskuddsordning

Inkludering i kulturliv

06. januar 2023

Overordnet mål med tilskuddsordningen er å gi barn og unge mulighet til å delta i felles kulturaktiviteter på tvers av blant annet kjønn, etnisitet,  funksjonsevne, sosial- og økonomisk bakgrunn og bosted.

Ingressbilde_likestilling

​NKBUF sitt innspill til Likestillings- og mangfoldsutvalget

15. desember 2022

Likestillings- og mangfoldsutvalget har fått i oppgave å utrede hvordan vi kan sikre et samfunn som gir rom for mangfold og annerledeshet.

Skjermbilde fra nettsiden allemed.no

ALLEMED Ung

07. desember 2022

Barn og unge må gis mulighet til å arbeide for at alle kan  delta i organiserte fritidsaktiviteter. Deres stemme er viktig når tjenester i kommunene innenfor feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse skal styrkes og videreutvikles.

Ingressbilde til artikkel om tilgjengelige møteplasser

Erfaringskollektivet – Ny veileder om tilgjengelige arrangementer

06. oktober 2022

Veilederen viser hvilke barrierer personer med fysiske funksjonsnedsettelser møter på kultur- og fritidsarrangementer. Den gir konkrete tips og råd til arrangører om hva som kan gjøres for å fremme deltakelse og bryte ned barrierer som hindrer deltakelse. 

Ingressbilde_reddbarna

Vi må kjempe dobbelt så hardt

04. oktober 2022

Norges Handikapforbunds Ungdom (NHFU) og Redd Barna har intervjuet barn og unge med funksjonsnedsettelser som har til felles at de har flyktet til Norge. Resultatene fra intervjuene er beskrevet i et hefte som ble utgitt i 2021.

Logoen til Det kongelige helse- og omsorgsdepartement

NKBUF sitt innspill til Nasjonal helse- og samhandlingsplan

15. september 2022

Regjeringen ønsker å forbedre Samhandlingsreformen. Utarbeidelsen av en Nasjonal helse- og samhandlingsplan står sentralt i dette arbeidet. Planen skal utgis som en stortingsmelding som omfatter både den kommunale helse- og omsorgstjenesten og spesialisthelsetjenesten. Meldingen blir viktig for det helhetlige arbeidet for å styrke vår felles helse- og omsorgstjeneste.

Bilde av nettside

Ny ordning

Idrettslag kan søke om tilskudd til mangfolds- og inkluderingstiltak

19. april 2022

Kulturdepartementet lanserer en helt ny søknadsbasert ordning hvor idrettslag og foreninger i hele Norge kan søke om penger til mangfolds- og inkluderingstiltak. 200 millioner kroner ligger i potten.

Ingressbilde til artikkel Helt innafor og sammen med andre

Videreutdanning på feltet "Kultur, fritid og aktiv omsorg" i Nordland

Helt innafor og sammen med andre

31. mars 2022

Nordland fylkeskommune og Universitetet i Sør-Øst Norge har i samarbeid med Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser gjennomførte et kompetanse- og innovasjonsprosjekt for kommuner i Nordland i 2018 - 2022.

Ingressbilde til artikkel om Bli med - aktiv fritid for alle

Viktig læringsnettverk

07. mars 2022

Nettverket "Bli med - Aktiv fritid for alle" har som mål å gi et kunnskapsløft for og med ansatte som tilrettelegger fritid for barn og unge i kommuner, fylkeskommuner og frivillig sektor.

Ingressbilde_fritidforalle

Fritid for alle

10. februar 2022

Helsedirektoratet etablerte i 2007 det nasjonale knutepunktet Fritid for alle. Målet var å styrke og videreutvikle arbeidet med feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse.

Ingressbilde med bilde av omslaget til boka Aktiv i eget liv

Aktiv i eget liv – utviklingshemmedes muligheter

Knutepunktet Fritid for alle ved Nasjonal kompetansetjenestefor barn og unge med funksjonsnedsettelser (NKBUF) gjennomførte i 2015 og 2016 et prosjekt hvor målet var å beskrive hvilke mulighetene vi har til å bistå slik at personer med utviklingshemming kan oppleve deltakelse og aktivitet sammen med andre.

Ingressbilde med bilde av boken Fritid sammen med andre

Avsluttet prosjekt

Samarbeidsprosjektet Aktiv fritid for alle

14 kommuner og bydeler i Norge fikk i tidsperioden 2010 til 2014 tilskuddsmidler til å ta i bruk og implementere bruk av arbeidsmetoden Fritid med Bistand i kommunalt rusarbeid.

Ingressbilde_aktivemuligheter

Aktive muligheter

Dette prosjektet ble initiert av Helsedirektoratet i 2012 etter at en nasjonal kartlegging tydeliggjorde at ingen av landets kommuner hadde utviklet en praksis hvor de sikret deltakelse i selvvalgte kultur- og fritidsorganisasjoner til personer med utviklingshemming.

Ingressbilde_mal kopi

Aktive sammen

Metoden Aktive Sammen ble til for å gi frivillige organisasjoner og kommuner et verktøy når målet er å gi enkeltpersoner og familier støtte til å etablere og opprettholde tilhørighet til sosiale nettverk.

Bilde av glade barn i en kroppsøvingstime

Barrierer i det fysiske læringsmiljøet for elever med nedsatt funksjonsevne – hvor trykker skoen hardest?

17. desember 2020

Skolene er viktige premissleverandører for hvordan barn og unge med funksjonsnedsettelse gis muligheter til å delta. Det omfatter også muligheter til deltakelse på fritida og aktiviteter sammen med venner. 

Bilde av Anders Midtsundstad

Tilrettelegging av fritid – et nytt fagfelt?

30. juni 2020

Det er enighet om at vi ønsker å tilrettelegge samfunnet for alle. Vår velferdsstat har klare politiske mål om «full deltakelse og likestilling», men gode intensjoner er ikke nok. Det må settes av ressurser, gis opplæring og erfaringene må spres når ønsket er å styrke og videreutvikle arbeidet innenfor feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse. 

Ingressbilde_studietilbud

Videreutdanning i Nordland

Kultur, fritid og aktiv omsorg

Studiet gir økt forståelse for ulike sider ved samspillet mellom kultur, aktiviteter, helse og trivsel. Du får teoretisk kunnskap og praktiske ferdigheter om hvordan en kan tilrettelegge for aktivitet i samhandling mellom frivillig og offentlig sektor med utgangspunkt i brukerens behov, forutsetninger og ønsker.

Skjermbilde av nettsiden til knutepunktet Fritid for alle

Faglig knutepunktansvar for feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse

15. juni 2016

Nasjonal kompetansetjeneste for barn og unge med funksjonsnedsettelser har ansvaret for å følge opp feltet støttekontakt, kultur- og fritidsdeltakelse, nasjonalt. Satsingen gjennomføres i et nært samarbeid med Helsedirektoratet.